Tuesday, July 9, 2013

ADAPTER ACER

ASSALAMUALAIKUM..

 

aq ade jual Adapter Acer baru punya..




19V 3.42A 65W



FREE CABLE POWER 

Area Kuantan ..Pos pun boleh ..

nak contact aq..

ASSALAMUALAIKUM..

mabo
014-5130227
(sms / whatsup / viber / line : office hour only) 
47mabo@gmail.com

KOLEKSI KOMIK AQ




ASSALAMUALAIKUM...

aq nak kongsi sikit pasal ...komik ..



nie je komik yg masih ade pada aq ,,huhu 
byak lagi yg dah hilang campur dgn org pinjam tak pulang kot ..
sbb aq pun tak ingat sape yg pinjam huhu..


ni lah komik yg paling best ..huhuh walaupun gambar tak lawa mana nak banding
yg lain ..jalan cite tu best ,,huhuh
pastu nie lah komik yg paling mahal penah aq beli huhuh RM9 ..



hehehe... nie masa dieorg kecik ..huhu



komik nie aq suka ..sbb graphic die cantik lah ..jlan cite pun best..



komik ni aq suka cara lukisan dan jlan cite ..tapi cite die sampai buku ke tiga je aq ade ...
dan tak cilap aq cite nie tak abis kot ..sbb pelukis die dan keluar dari Gempak
keje kat tempat lagi GEMPAK huhuhu ,,,ye kot



ooo.. nie jaln cite best walau pun lukisan die mcm serabut cikit


huhuhu ..nie zaman  budak2 dulu ...sekarang dah takde mase
nak layan komik huhu



SEKIAN
ASSALAMUALAIKUM..


Hard Disk Drive (HDD) n Solid State Drive (SSD)

ASSALAMUALAIKUM...

OOK.. 
 SELAMAT BERPUASA KEPADA SAHABAT ISLAM KU SEMOGA KITA MENDAPAT RAHMAT DAN DIPERMUDAHKN  INSYAALLAH ..AAMIIN YA ALLAH..


aq nak cerita cikit pasal NetBook nie ....

di sbb kn ...ade costumer aq suruh tengak NetBook die ... 

So kita jadi kn NetBook die sbagai contoh..





LENOVO IDEAPAD  S100

Physical Dimensions
Width
268 mm
Depth
168 mm
Height
24 mm
Weight
1.10 kg





mari kita tngak ape yg ade dlm saiz yg kecik nie...




huhuhu ...kalau korng tngak betul2 ...kecik je motherboard die huhu ... 
satu slot utk RAM ...  
Hard disk pakai SATA port ...

selalunya NetBook nie ade yg pakai Hard Disk Drive ( HDD ) n Solid State Drive ( SSD )..

ok ape tu SSD  (Solid State Drive)
dia nie mcm Pen drive lah or Memory card tapi dalam capacity yg besar contoh 350Gb ...dah harga jauh lagi mahal dari Hard disk ..
kelebihan die ..lagi laju utk baca data ..dan yg best nye  ....korang boleh main baling2 je 
Netbook nie ,,, baling atas katil ok ..bukan atas lantai.. hehehe ..dan tahan lasak cikit ..

SBB APE???... sbb senang citer lah ye ... 
ok Hard disk nie pakai mcm satu cd dlm die dan ada satu jarum utk membaca data tu...

dia akn berputar ..dan sentiasa berputar bila kita on Laptop  ..
sama juga dgn External Hard Disk.. bila laptop kita jatuh or kita baling ...
hard disk yg berputa tadi akn becalar sbb gegar ..

...ok selalu kalau External Hard Disk kita jatuh ok je kn boleh pakai lagi .... 
tapi kita tak sedar yg ...External tu dah calar sikit ... tapi ...di sbb kn Hard disk tu berputar ... 
so yg sikit tadi lama2 ..jadi calar teruk... kira future effect lah .. 




 contoh HDD n SSD


Motherboard die... 


ok ...Netbook nie pakai Processor  Intel Atom ..
Atom  kira mmg dicipta utk benda yg kecik mcm Netbook nie...
tapi ade jugak PC yg pakai Atom tau..


kalau kita beli Netbook ...selalu pakai Window Starter kan ..sbb Window Starter tak berat sngat 
sesuai  dgn Processor  Atom ..

and kalau korang nak format Netbook ...aq galak kan ..korang pakai Windows Starter je ..
sbb anti korang punya Netbook berat ..dan lambat ..


harap2 korng Paham lah huuhu ..ade pe2 nak tanye 
Comment lah yer ...



sapa de rosak Laptop or Pc 
( area KUANTAN ) boleh lah contact
kalau aq free lah hehe
InsyaAllah free heheh
or 
chat je kat blog aq nie
kalau nak tanye ape pasal computer
..boleh lah jwb stakat yg tahu ,..huhuh
ok sekian 
ASSALAMUALAIKUM...

mabo
014-5130227
(sms / whatsup / viber / line : office hour only) 
47mabo@gmail.com

Monday, July 8, 2013

CARA-CARA NAK FORMAT LAPTOP

ASSALAMUALAIKUM... 
OH3..

hari nie aq ade customer  nak repair laptop die ....
   kaki screen dia patah cikit ...aq kena fikr nak repair  mcm mane huhuhu..

hari ini  aq tak nak kongsi pasal tu ...tapi aq nak kongsi pasal cara2 nak format laptop...
sbb laptop costomer aq nie pun window die not genuine...huhuh....

Ade dua cara nak format  nie ....
1- pakai CD or DVD ( tu cara lame lah )
2- pakai Pen Drive or external hard drive..

Utk customer aq nie aq pakai pen drive lah senang ...


screen patah


 bukak dulu kasi service ckit .. nie laptop ACER ASPIRE 4810 T






aq kena bukak semua laptop nie ...
 pastu aq  tebuk lubang utk ikat balik kaki tu  kat body die ...  ........


 window not genuin...


1- Masukkn pen drive ...
2- setup  boot F2 or ..ikut ats laptop jugak lah.. .. masuk bios laptop dulu utk  ..setting pen drive ke first boot.. F10 save



loading files...... pastikan tak masuk window ...


klik Custom



format  partition C ....  pastu klik new..


lepas tu die akan restart  dan korang kena cabut dulu pen drive tadi...



lepas die keluar mcm nei ..korang msuk kn blik pen drive tadi..


pastu korng isi lah ape yg patut ...maklumat biase2 je...
 nama jam password gitu lah ..

pastu kalau restart lagi korang cabut agi pen drive tu ..


dan masuk balik ..bukan ape kalau kita biarkn pen drive tu... kita tak cabut ...anti die baca pen drive tu sbb kita dah setting first boot pen drive tadi ,,


nie serba ringkas lah tentang FORMAT.. kalau korang nak try or tak faham ,,boleh aje tanye..

MUDOH AjE ..
:)
 or sapa nak tahu
 mcm mane nak jadi kn pen drive tu CD window
boleh je tanye ...InsyaAllah boleh bantu ..

kalau ramai nak tahu anti aq post pasal CARA2 JADIKN PEN DRIVE TU CD WINDOW




ASSALAMUALAIKUM


by 47mabo


Sunday, July 7, 2013

CARA DOWNLOAD PAKAI TORRENT

ASSALAMUALAIKUM
 .. baru nak jinak2 dgn blog nie huhu...

hari nie aq nak kongsi mcm mana kita nak download movie pakai torrent..

mudoh je huhhuhu... 

1- kena download dulu software u torrent or bit torrent




2- masuk Search Engine utk file Torrent


cth sini kita amik  cerita ...batman dark knight returns 2012


tengak lah mana yg korang suka ... DvDRip ke BrRip ke .. janji ko org punya internet mcm kilat nak download file besar.. huhuh
n hati2 takut nanti tersilap download bahasa spanyol or lain2 ...tengok betol2 dulu lah 


'

pastu korng pilihlah server mana yg korng suka ,,,
tapi jgn Download Direct.. sbb  baik tak pakai torrent kalau nak download direct kn huhuh


pastikn korg download ... DOWNLOAD TORRENT


dahciap download ... klik 


dia akn keluar mcm nie ...ok je lah..


dan korg tggu je lah sampai siap ..huhuhu ...tapi nie aq guna u torrent sama je ...

selain movie , boleh jugak download game , or software2.. 
semoga berguna utk kalian...

sekiAN

ASSALAMUALAIKUM






video